Minister Blok op Laan van Spartaan

Een zeer geïnteresseerde Minister Blok bracht donderdag 5 juni een bezoek aan Laan van Spartaan. Onder leiding van Bouwfonds directeur Harm Janssen nam de minster een kijkje bij zorginstelling Cordaan, het ROC van Amsterdam, Voetbalvereniging VVA/Spartaan, Circus Elleboog, de multifunctionele sportaccommodatie en verschillende woningbouwlocaties op Laan van Spartaan. Aansluitend nam hij deel aan een rondetafel-gesprek over Laan van Spartaan als voorbeeld voor vernieuwende gebiedsontwikkeling.

De minister liet zich in het gesprek zeer lovend uit over Laan van Spartaan als grootstedelijke gebiedsontwikkeling. Ook de samenwerking tussen Bouwfonds en Ymere aan de ene kant en alle partners in de wijk aan de andere kant vond hij inspirerend: ‘Ik zie dit toch wel als een voorbeeldproject. Op korte termijn misschien niet meer zo makkelijk te realiseren op deze grote schaal, maar wel op een kleinere schaal en op langere termijn zie ik voor grotere projecten weer kansen.’ Wat hem ook zeer aansprak, was de manier waarop partijen als het ROC, Cordaan en alle anderen ook nu nog steeds op een duurzame manier samenwerken. Eelco Damen, bestuursvoorzitter van Cordaan vertelde hoe zijn zorginstelling nauw samenwerkt met het ROC voor stageplekken en met het Lucas-Andreas-ziekenhuis aan de overzijde van de Jan van Galenstraat. Angelina van Groezen, directeur van Circus Elleboog, voegde daar aan toe dat medewerkers van het circus ook oudere cliënten van Cordaan helpen met bewegingsoefeningen.

Aantrekkelijk
Voor de Minister was een belangrijk resultaat van de dag dat grote gebiedsontwikkelingen om intensieve samenwerking vragen. Zeker als er, zoals bij Laan van Spartaan een heel breed aanbod van koop- en huurwoningen in allerlei types en prijzen is: ‘Ik zie daarbij voor corporaties ook echt een rol. In de eerste plaats voor de sociale huurwoningen. Maar ook duurdere huurwoningen zijn mogelijk, alleen zijn commerciële partijen eerst aan zet. Wanneer die besluiten niet in te stappen, dan blijft voor de corporatie, onder voorwaarden, ruimte hierin te investeren.’ Annius Hoornstra, adjunct-directeur van het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Amsterdam, voegde daar aan toe dat mede dankzij projecten als Laan van Spartaan dit voorheen wat kwetsbare deel van Amsterdam-West steeds meer in trek is gekomen als aantrekkelijke woonlocatie.